Bostadsbubblan: Hur den skapades & hur den kommer kollapsa

Publicerat den Uppdaterat den

Det är ett faktum att det blåsts upp en massiv ohållbar lånebubbla i Sverige byggd på kreditgivning finansierad av bankernas egna tryckpressar. Sverige har lyckats kopiera en klassisk kreditbubbla som så många länder internationellt redan fått uppleva, hittills är det privata skuldberget inom bostadssektorn över 2,5 biljoner kronor stort enligt data från SCB. Denna lånebubbla baserad på nyskapade pengar har resulterat i att bostadspriser skenat till absurda nivåer. Varför är skuldökningen ohållbar? För att lånen ökat flera gånger fortare än hushållens förmåga att sköta dem (dvs löner och BNP, pengar som kan återcirkulera till låntagare så att de kan amortera och betala ränta), närmare bestämt ‘bostadsrättspriserna har under en femtonårsperiod har ökat fyra till sex gånger mer än hushållens disponibla inkomst‘ (källa).

Sambandet mellan pengar och bostadspriser: Nästan alla vet att siffrorna på bankkontot är pengar och används som pengar, många känner också till att dessa siffror skapas när banker ger lån. Vad som få dock ser är sambandet mellan mängden siffror på bankkonton och tillgångspriser såsom bostadspriser. När någon tar ett lån för att köpa en bostad skriver banken in lånesumman på låntagarens konto och dessa används sedan direkt för att köpa bostaden, därmed injiceras de nya pengarna på bostadsmarknaden. Mer pengar som används i ekonomin leder till att den totala köpkraften per valutaenhet (krona) minskar. Detta kan t.ex synas i stigande bostadspriser eller andra varor där de nya pengarna som skapades används och det är precis vad som skett i Sverige.

Om inte logiken ovan är tillräcklig för att övertyga, applicera den på verkligheten: Hämta data över bankernas långivning från SCBs hemsida (finansmarknadsstatistik), se var pengarna användes till (vilken typ av lån) och jämför dessa siffror med husprisernas utveckling. Om du gör detta kommer du se vad jag ser och vad som är en logisk konsekvens av att bankerna skapat hundratals miljarder varje år i ca 15 år.

Så om pengarna är svaret på varför priserna stigit så högt och den stora privata skuldsättningen, vad kommer få denna skuldbubbla att krascha? Svaret borde rimligtvis vara mängden pengar. Eftersom hela bubblan är konstruerad enligt en lånepyramid där nyskapade pengar hela tiden används för att betala av tidigare lån måste det ständigt tillföras nya pengar för att hålla illusionen om evigt stigande bostadspriser vid liv. Den dag däremot när bankerna av någon anledning väljer att strypa tillförseln av nya pengar via lån kommer festen att ta slut. Detta scenario har utspelats i alla länder som sett bostadsbubblor spricka. Exakt när detta sker är svårt att säga eftersom vi inte vet vilka beslut bankerna kommer att ta. Med det sagt, den svenska ohållbara kreditexpansionen har pågått längre än vad som är normalt, det bör därför inte förvåna någon om den spricker inom kort.

4 reaktioner till “Bostadsbubblan: Hur den skapades & hur den kommer kollapsa

  RR sade :
  oktober 20, 2014 kl. 10:25 f m

  Finner det väldigt underligt att kommentera en bostadsbubble utan att varken nämna ränteavdrag eller byråkratin vid nybyggnation. Ett lån är bara en omfördelning av konsumtion. Fraktionell bankrörelse har pågått i hundratals år, ser inte problemet specifikt i detta ögonblick.

  daniel sade :
  november 23, 2014 kl. 10:32 f m

  Det märkliga är att alla nyskapade miljarder inte har eldat på inflationen särskilt mycket (förutom byggpriser då), så det verkar som de nya pengarna mest har hamnat på husägarnas tillgångssida. Som RR sa ovan är det en omfördelning av konsumtion från lånetagare till hussäljare.

  Det blir däremot obehagligt när räntan höjs igen.
  1. Högt belånade hushåll kommer bli tvungna att minska annan konsumtion när månadskostnaden ökar.
  2. Högre månadskostnader kommer troligen dämpa försäljningspriserna på boende, vilket gör att den samlade förmögenhetet i samhället minskar, vilket antagligen också minskar en del konsumption.

  En double whammy som borde inträffa någon gång de närmaste 10 åren.

  Tycker inte skapande av pengarna som är problemet, utan snarare den ökade hävstång som skenande bostadspriser och motsvarande lån tvingar på befolkningen.

   Penningsystemet svarade:
   november 23, 2014 kl. 10:37 f m

   Stigande huspriser är inflation, mao är inflationen hög. Ang huruvida pengarna är problemet: Om bankerna inte hade kunnat skapa nya pengar för att finansiera sin långivning hade de aldrig kunnat ge så mycket lån som de gör idag (över 300 miljoner kronor/dag)

  Penningsystemet svarade:
  maj 27, 2016 kl. 10:20 f m

  Reblogga detta på Penningsystemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s