Hyperinflation i bostadsrättspriser

Publicerat den Uppdaterat den

Posted on by

För någon vecka sedan var Bank of England ute och förklarade att privata banker skapar helt nya pengar (späder ut penningmängden) när de beviljar lån. Dessa pengar som skapas är i form av kontosiffror och de utgör enligt BoE ca 95% av den totala penningmängden. Därmed är ökningstakten för lån lika med penningmängdens ökningstakt.

I Sverige utgörs penningmängden till ca 90% av pengar skapade i samband med bolån, när ett bolån beviljas skapar banken nya pengar ur intet och penningmängden ökar. Riksbanken, ekonomer, politiker, banker och bolånespekulanter anser att mängden pengar inte påverkar priset på bostäder då Sverige är unikt, alternativt förstår de inte att nya pengar skapas när banker beviljar lån, vilket isf är lite oroande. Istället menar de att en ökning på 100% i bostadsrättspriser (på 9 år) orsakats av bostadsbrist:

Men kan mängden pengar faktiskt ha varit en påverkande faktor trots att experterna menar annat, kan det vara så att alla dessa experter har fel? För att svara på denna frågan behöver man titta på om det skapats mycket pengar under de senaste åren och för att ta reda på det behövs siffran över mängden bolån till bostadsrätter. Som tur är för SCB statistik över hur mycket pengar bankerna skapar, nedan är en graf från SCB som visar hur mycket pengar som skapats på årsbasis:

falskmyntning

Mellan 2002 och 2006 ökade bankerna den totala mängden pengar till bostadsrättsutlåning med ca 25%/år. Totalt sett ökade lån till bostäder med ca 13%/år under perioden vilket i sin tur betyder att den svenska penningmängden ökade med liknande siffror eftersom pengar skapade genom bolån dominerar penningmängden. OBS att alla länder som haft bostadsbubblor hittills haft liknande ökningstakter av pengar till bolån.

Kan det vara så att en sådan ökning, som motsvarar flera hundra miljarder svenska kronor per år har orsakat prisuppgångar på hundra procent? Rent logiskt borde en hundra procent ökning av penningmängden resultera i att svenska folket får hälften så mycket bostad för varje krona och det är vad som skett.

Numera har ökningstakten fallit tillbaka, men 5% i på idag dubbelt så stor penningmängden motsvarar väldigt mycket pengar, närmare bestämt 130 miljarder kronor/år eller ca 370 miljoner kronor varje dag.

Om det skulle visa sig att hyperinflaterad penningmängd är den verkliga orsaken till att huspriser ökat hundra procent så betyder det att experterna som svenska folket lyssnat på har fel. Deras budskap är att bostadspriser inte kan sjunka eftersom ‘bostadsbristen’ inte är i närheten av att lösas (liksom experterna inklusive Bernanke hävdade 2006 i USA). Det är baserat på denna tro som boprisspekulanterna gladeligen använder maximal hävstång (2,500,000,000,000 kronor i lån) då bostadspriser i deras värld endast kan stiga. Att basera mångmiljoninvesteringar med hävstångslån som inte kan betalas tillbaka inom två till tre livstider på något som kan visa sig vara helt fel är antagligen inte så smart.

Annonser

En reaktion till “Hyperinflation i bostadsrättspriser

    Penningsystemet svarade:
    november 13, 2014 kl. 9:14 f m

    Reblogga detta på Penningsystemet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s