Mer prisvärda bostäder ett ‘mardrömsscenario’ enligt Ingves

Posted on Updated on

Det är svårt att tyda vad Stefan Ingves menar i den här artikeln på DI.se, ena stunden menar han att svenskarnas skulder ligger ‘farligt högt’, andra stunden säger han att lägre bostadspriser är ett mardrömsscenario. Detta är konstiga uttalanden eftersom höga skulder/mycket pengar ur intet är synonymt med höga bopriser. Lägre borpriser är ett resultat av minskade skulder, men det är enligt Ingves ett mardrömsscenario:

Om bostadspriserna i Sverige skulle börja falla leder det till minskad konsumtion och i sin tur lägre sysselsättning, vilket är ett mardrömsscenario som har inträffat i andra länder och lett till långvarig recession med hög arbetslöshet.

Samtidigt är frågan varför Riksbanken lät bankerna skapa så mycket pengar ur intet från första början, ökningen av nya pengar och därmed skulder har legat mycket högre än BNP och löner, dvs förmågan att sköta lånen. Varför kom Ingves på att detta var ‘farligt’ först efter femton år av ohållbart penningskapande? Där är nästan så man undrar om dessa centralbankirer vet vad de håller på med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s