Bostadsbubbla? Inte enligt experterna. Varför?

Posted on Updated on

Hur kan det komma sig att de som skapar pengarna (bankerna), de som övervakar hur mycket pengar som skapas (Riksbanken), de som har bäst insikt om budgivningarna (mäklarna) och de som har läst nationalekonomi på ”hög nivå” (ekonomerna) är övertygade om att det inte finns en bubbla på den svenska bostadsmarknaden? Svaret ligger i att de valt att ignorera pengarna, åtminstone nämner de aldrig denna faktor.

De som arbetar på bankerna och Riksbanken samt ekonomerna har aldrig lärt sig vad pengar är och hur de skapas, jag vet detta eftersom jag själv läst nationalekonomi. Det finns ingen lärobok som beskriver hur pengar skapas, eller ens vad pengar är. Som tur är är det enkelt att ta reda på vad pengar är och hur dem skapas. Penningmängden beskrivs på SCB:s hemsida:

Penningmängden M1 är sedlar och mynt plus avistainlåning. Sedlar och mynt betecknades tidigare som M0. M3 definieras som M1 plus inlåning med vissa villkor samt allmänhetens innehav av vissa värdepapper.

Av dessa utgörs 97% av avistainlåning, avistainlåning är de kontosiffror du ser när du loggar in hos banken. Det är dessa som svenska folket framförallt använder när de betalar. Det är också dessa siffror som skapas varje gång ett lån beviljas. Skapas det fler kontosiffror (oftast i samband med långivning) så skapas det mer pengar, så enkelt är det. SCB rapporterar varje månad hur mycket nya kontosiffror som skapas i sin finansmarknadsstatistik.

Med denna kunskap kan vi direkt se hur mycket nya pengar som skapas till t.ex bostadstransaktioner, 115 miljarder senaste året, vi kan också se att ökningstakten legat över 10% under flera års tid, vilket motsvarar över 200 miljarder årligen i nya pengar. Detta är den faktorn som de som hävdar att det inte finns en bostadsbubbla i Sverige ignorerar. Väljer man att inte ignorera pengarna som skapas är det plötsligt enkelt att se sambandet mellan 200 miljarder i ny köpkraft årligen och huspriser som stiger fortare än både löner och BNP. Det är också enkelt att se varför detta leder till en massiv bubbla.

Pengar som skapas ur intet är pengar/köpkraft som tas från en plats och allokerar den på en annan, det skapar detta felallokering. I Sverige har denna felallokering gått så långt att 90% av den totala köpkraften/penningmängden används till bostadsrelaterade transaktioner, något som är helt omöjligt om bankerna inte kunnat skapa pengar.

Annonser

One thought on “Bostadsbubbla? Inte enligt experterna. Varför?

    Mats Lindqvist said:
    december 9, 2013 kl. 12:49 e m

    Hur pengar skapas nämns faktiskt i Lars Jonungs/Klas Fregerts bok ”Makroekonomi- teori, praktik och institutioner, men i väldigt korta ordalag och helt utan analys/diskussion. Det presenteras som ett givet axiom, en naturlag och ägnas ingen uppmärksamhet. Andra synsätt tex. den Österrikiska skolan eller annorlunda penningsystem nämns överhuvudtaget inte.

    Klas Eklunds ”Vår ekonomi” tror jag har en slags ledande position för alla som vill vara allmänbildade och lära sig något om ekonomi. Jag har inte läst hela den boken, jag har letat i den, men inte hittat någon beskrivning av hur banker skapar pengar. Friedrich von Hayek nämns, men egentligen inte den Österrikiska skolan,vad den står för etc. Steve Keen citerade Bernanke i en text nyligen: ” As Bernanke put it, lending simply transfers spending power from lender to borrower, and “pure redistributions should have no significant macro-economic effects” ”. Mao. en total villfarelse från USA’s centralbankchef. Jag frågar mig om Bernanke vet att detta är fel och ända säger något annat,eller om han är ute och cyklar och inte vet vad han pratar om. Min syn på varför ekonomer (kunniga eller okunniga i ämnet) håller fast vid den här felaktiga bilden, är att de därigenom förblir lojala mot rådande maktstrukturer. Det ligger i ”allas” intresse att le mot varandra, dunka varandra i ryggen och bekräfta varandras världsbild/status/makt/rikedom. När mainstreammedia skall göra ett ”oberoende” reportage om bostadsmarknaden så intervjuar de typiskt en byggare, en mäklare och en företrädare för banksektorn. Fair and balanced. Lågräntepolitiken gynnar främst de allra rikaste som äger sina tillgångar med låg, eller utan belåning. De kan använda sitt kreditutrymme produktivt, kliva in och ut ur marknaden etc. på ett sätt som en normalavlönad bolånetorsk inte kan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s