Pengar ur tomma intet, saker jag aldrig förstått

Posted on Updated on

Varför bankerna kan finansiera sin utlåning genom att skapa helt nya pengar samtidigt som staten måste ta in pengar genom att beskatta befolkningen? Varför skapar inte staten de pengar de behöver precis som bankerna istället för att ständigt höja skatter för att finansiera sin verksamhet?

Om pengar inte har något värde i sig, hur kan de då vara en bristvara. Hur kan alla dessa skuldkriser skyllas på att det finns för lite pengar? Om stater behöver så kan de skapa mer pengar vid behov.

Och varför pratar aldrig politiker om pengar. Se t.ex senaste partiledardebatten, ingen av Sveriges största partiledare nämner att pengar skapas ur tomma intet. Kan inte någon av dessa experter förklara varför Sverige har en statsskuld överhuvudtaget när staten kan skapa pengar själv istället för att låna dem av banker.

En annan sak som jag aldrig förstått är varför det alltid finns tillräckliga summor pengar för att rädda banker, men aldrig finns några pengar när befolkningen behöver dem, t.ex i en lågkonjunktur när bankerna inte skapar tillräckligt med pengar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s