Går det att köpa saker för bankernas skulder?

Posted on

I Cornucopias senaste inlägg om hur han tror att penningsystemet fungerar skriver han att bankernas skulder (som han kallar för bankkrediter) är pengar för att det går att handla för dem:

Även bankkrediter är pengar, eftersom man bevisligen kan köpa saker för dem, t ex realkapital som en villa, och de accepteras som betalning av säljaren.

Men det stämmer inte av den enkla anledning endast kontanter används i betalningssystemet där större delen av alla betalningar görs, det är därför helt omöjligt att betala med skulder (bankkrediter) i betalningssystemet. Riksbanken skulle neka någon som är dum nog att försöka med det.

Vi kan därför enkelt dra slutsatsen att bankkrediterna i sig inte är pengar. Om bankens skulder vore pengar så hade vi inte behövt något betalningssystemet med kontanter överhuvudtaget, de hade kunnat skyffla sina skulder mellan varandra direkt utan någon Riksbank.

Eller varför inte tom trycka sedlar av skulderna (varöfr inte? ”De är ju pengar”), det vore något. Tänk sedlar som är skulder på kontanter! Swedbanks skuldsedlar på kontanter, undra hur många banker som accepterar dem? 😀 Aja, det blir alltid kul när Cornucopia är i farten. Kul att det blir lite diskussion om detta ämne som så många, särskilt Cornucopia själv har svårt att greppa.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s