Det kontantlösa samhället, bankerna vill inte hantera pengar pga rånrisk

Posted on Updated on

Bankerna vill tydligen införa ett kontantlöst samhälle eftersom de är rädda för rånrisken: I morse blev Handelsbanken i Näsbypark rånat

Det är ingen slump att det är just Handelsbanken som rånas. Det är den enda bank som vill behålla kontanterna. Medan samtliga tre andra storbanker, till många kunders stora fasa, vill få bort kontanter från bankkontoren. Hos SEB, Swedbank och Nordea saknar majoriteten av kontoren kontanter i dag.

Så bankerna (förutom Handelsbanken) lånar kontanter av sina kunder, men de är rädda att dessa kan bli stulna och därför vill de inte ha kvar dem. Varför lånar de pengarna av kunderna då överhuvudtaget och vad är det tänkt av bankerna ska syssla med i framtiden om inte med pengar? Det hela är mycket märkligt.

Om banker inte vill hantera pengar längre för att de är rädda att pengarna de hanterar kan bli stulna så bör de lägga ner sin verksamhet, det finns säkerligen många som kan tänka sig att ta deras plats.

Tänk er om brandkåren gick ut och sa att de inte vill släcka eld för att det är farligt. Eller att UPS inte längre vill frakta varan du beställde på Ebay till din dörr för att det finns en risk att de blir rånade på vägen, ingen skulle gå med på något sådant. Men när bankirerna inte längre vill hantera pengar för att de anser att pengar är farligt då är det tydligen helt ok.

Annonser

3 thoughts on “Det kontantlösa samhället, bankerna vill inte hantera pengar pga rånrisk

  Nod said:
  januari 10, 2013 kl. 6:23 e m

  Tack för flera underbara liknelser!

  Själv är jag intresserad av hur mycket bankerna förlorar i pågrund av kortsvindel och liknande. Det är mot det som rånrisken för kontanter borde jämföras. Jag har för mig att ingen bank offentligt publicerar vad de förlorar i kortsvindel och liknande.

   Penningsystemet responded:
   januari 10, 2013 kl. 8:08 e m

   Antar att dessa förluster förs över till kunderna i form av högre avgifter, så hur kan det vara ett problem? Bankerna drar in miljarder på att låna in och hantera kontanter, de kan knappast vara hotade av rånen och det är alltid kunderna som betalar i slutändan. Detta kan inte vara anledningen till att bankerna vill få bort kontanterna.

   Förstår inte hur de får ihop det, de vill låna våra kontanter, men de vill inte hantera dem. De vill ha dem och inte ha dem på samma gång. Blir inte klok på det här, mycket märkligt.

    Nod said:
    januari 10, 2013 kl. 8:45 e m

    Du har rätt i det så klart. Saken är bara hur dåliga argument bankerna har för ett kontantlöst samhälle och att debatten ändå får fortsätta.

    Kontanter är som sagt en tillgång så jag tror bankerna vill ta över ägandet av tillgången, ge tillbaka en skuld på kontanter och sedan hoppas på att de aldrig behöver betala tillbaka skulden. Det är som ett barn som vill ha något bara för någon annan har det. Får barnet saken är det främsta nöjet att de tog det från den andre. Det är en avundsjuka/girighet som visar sig i form av mobbning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s