Jag är en dum penningsystemhaverist

Posted on Updated on

Cornucopia skrev idag ett inlägg med frågor som visar om man är penningsystemhaverist eller inte (länk). Ju fler NEJ ju högre upp hamnar man på Cornucopias haveristskala, vilket verkar vara mycket negativt. Här är frågorna och mina svar:

1. Måste det finnas någon som vill låna för att banken ska kunna skapa krediter? [JA/NEJ]

NEJ: Banken kan kreditera konton utan att någon vill låna dessa, detta sker exempelvis när en bank köper en tillgång.

2. Kan du för dessa krediter handla något fysiskt, t ex ett hus, en bil eller hemelektronik? [JA/NEJ]

NEJ: Bara om bankens skuld går att växla mot kontanter först, antingen genom uttag vid bankomat eller genom Riksbankens betalningssystem RIX.

3. Tar du emot dina bidrag eller din icke-svarta lön som en bankkontobalans? [JA/NEJ]

JA och NEJ: Om min arbetsgivare har samma bank som jag räcker det med en kontobalans, annars måste arbetsgivaren betala min bank med kontanter (oftast genom RIX) innan mitt konto kan krediteras med lönesumman.

4. Betalar du dina räkningar via en bankkontobalans? [JA/NEJ]

NEJ: Räkningar är en betalning och går därför genom Riksbankens betalningsystem där endast kontanter accepteras som betalning.

5. Accepterar de du är skyldiga pengar betalning via bankskulder? [JA/NEJ]

JA: Men endast pga att bankskulden garanteras av staten och Riksbankens tryckpress. Kontobalansen/bankens skuld är pengar.

6. Kan du köpa fysiskt guld eller silver med din bankkontobalans? [JA/NEJ]

NEJ: Återigen, om det rör sig om en betalning måste kontanter användas, i betalningssystemet är endast kontanter accepterade.

7. Banken höll ingen pistol mot ditt huvud när du tog dina lån? [JA/NEJ]

JA: Lika lite som att kunder tvingar banker att bevilja lån. Det är banken som skapar pengar när den väljer att bevilja ett lån, inte den som söker lånet.

8. Har du något eget ansvar för att du lånat pengar? [JA/NEJ]

Eftersom banken beviljar lånen och de är privata företag bär de helt ansvaret för lånet. Det är det som är poängen med banker, de ska avgöra vilka som är lämpliga att låna ut till och vilka som inte är det. Det lärde jag mig i grundkursen i national ekonomi.

9. Kan du ta ut din bankkontobalans som kontanter? [JA/NEJ]

NEJ: Små summor kan tas ut men det beror på om hur mycket kontanter jag vill ha, bankerna tillsammans i Sverige klarar inte att betala ut alla svenska löner för en månad (om inte Riksbanken trycker pengar dvs). Endast 120 miljarder (monetära basen) kan tas ut från svenska banker eftersom det är den totala mängden kontanter i Sverige, samtidigt har bankerna skulder upp mot 2,5 biljoner och banker har inte alla kontanter som finns i Sverige, långt ifrån. Antar att mitt svar blir NEJ

10. Måste banken ha lika mycket inlåning (bankkonton), upplåning (obligationer) och finansiering (eget kapital som kapitaltäckning) som utlåning, eller rent av en summa som blir större än utlåningen? [JA/NEJ]

NEJ: Banken skapar sin inlåning/sin skuld ur tomma intet utan att låna in kontanter. Det är omöjligt att låna in mer riktiga pengar än den totala mängden kontanter som finns i Sverige, dvs 120 miljarder, samtidigt uppgår bankernas skulder till 2,5 biljoner kronor.

11. Banker lånar upp mer på obligationsmarknadennän vad de lånar in via inlåning. Är det i själva verket så att bara en liten del av utlåningen är penningskapande? [JA/NEJ]

NEJ: Banker kan inte låna in mer pengar än som finns i Sverige. Svaret är självklart nej.

Svaret på samtliga ovanstående frågor är förstås JA. Svarar du nej på något av detta så har du fel eller så är du dum i huvudet.

Resultat: Jag är en dum penningsystemhaverist.

Annonser

One thought on “Jag är en dum penningsystemhaverist

  Lincoln said:
  december 17, 2012 kl. 5:39 e m

  Bra! Jag skulle i och för sig hävda att inga krediter finns överhuvudtaget och att bankerna bara hittar på två ömsesidiga skulder – dvs att inga pengar alls lånas ut – men att bankerna lyckats lura i alla att bankernas skulder (kundernas kontoinnehav) ÄR pengar. Men jag tycker ditt svar var bra!

  Det är kanske är bra att Cornu fortsätter skjuta sig själv i foten gång efter annan 🙂 . För han tvingar ju fram svar som påvisar att han har skjutit sig i foten. Själv behöver Cornu givetvis aldrig besvara.frågor – varför skulle han? Han vet ju redan allt! (och lite till 🙂 )

  God Jul från en korkad ”penningsystemshaverist” till en annan!

  Ps

  Förresten verkar det inte Cornu lite desperat? Jag har på skoj kollat in hur många kommentarer han får och det blir allt färre känns det som. Han påstår att han har lika många läsare men att fixa upp statistiken på egen hand är hur enkelt som helst (det är bara att ha addon t.ex i firefox, reloadevery, som uppdaterar sidan var 5:e sekund – har man dessutom många tabbar uppe på en gång kan man pumpa upp statistiken massor med egna besök på nolltid).

  Firefox addonet reloadevery skulle vara skoj att använda i en demonstration mot penningsystemet om t.ex 100 000 spanjorer uppdaterade inloggningen till sin bank var 5:e sekund i massor av tabbar 🙂 . Kanske skulle vara mer effektfullt än att bli nedslagna av polisen i vanliga demonstrationer. Att helt enkelt angripa systemets akilleshäl – den enorma centraliseringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s