Insättningsgarantin hjälper bankerna, inte långivaren

Posted on Updated on

Som de flesta säkert känner till garanterar staten att pengar som lånats ut till storbankerna kan betalas tillbaka. Läs t.ex förklaringen av insättningsgaratin på wikipedia:

Insättningsgaranti innebär att staten garanterar de pengar som personer sätter in på konton i banker och andra finansinstitut. Garantin innebär att den som satt in pengarna skall kunna få tillbaka dem även om banken går i konkurs.

Men den här beskrivningen är felaktig. Den del av bankernas insättningar som sätts in på riktigt av personer är väldigt liten. Den stora delen av insättningar skapar banken när den t.ex beviljar lån och knappar in lånesumman på ett inlåningskonto, banken bokför en inlåning som direkt omfattas av insättningsgaratin trots att den aldrig lånat in något på riktigt. Häpnadsväckande kan tyckas, men det är så det fungerar.

En mer korrekt beskrivning av insättningsgarantin än den på wikipedia är: Insättningsgaranti innebär att staten garanterar att bankernas påstådda inlåning (som utgör större delen av alla insättningar) kan återbetalas och därmed omvandlas till pengar trots att dessa pengar aldrig funnits tidigare.

Det är pga detta som bankernas inlåning är pengar, staten garanterar att de är pengar.  Det är också pga detta som bankernas inlåning räknas med i pennningmägnden. När en bank skapar insättningar ur tomma intet så ökar penningmängden, banken skapar därmed pengar ur tomma intet.

Annonser

3 thoughts on “Insättningsgarantin hjälper bankerna, inte långivaren

  Josef Boberg said:
  december 11, 2012 kl. 3:55 e m

  ”Lätt som en plätt” att ändra på

   Penningsystemet responded:
   december 11, 2012 kl. 7:16 e m

   Ett sätt skulle kunna vara att alla fick öppna konton hos Riksbanken, där fyller inte insättningsgaranti någon funktion eftersom insatta pengar förvaras som i ett bankfack. Alla kontoinnehavare kan när som helst hämta ut sina insatta pengar utan risk för bankrusning eller dylikt.

    Josef Boberg said:
    december 12, 2012 kl. 2:32 e m

    Jo… – en god idé – som jag ser det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s